200 år gammal teknik – Känns som givit för moderna varmvattens RAS!

posted in: Okategoriserade | 0

 

Don’t forget that you heard it here first! (Glöm inte att det hördes här först!)

En 200-år gammal teknik, den så kallade Stirling Motor, återupplevs nu i Gävle.

”Grundmaskinen är en tvåcyl­ind­­­rig stirlingmotor kallad v2-6. Slagvolymen är 1 052 kubikcentimeter, vridmomentet 40 till 110 Newtonmeter vid 600 till 1 200 varv per minut, och vikten bara 56 kilo. Man har också tagit fram den mobi­la varianten v2-6 TRX, i ett robustare utförande för exempelvis bruk utanför elnätet eller i katastrofområden.

Efterhand utvecklade man en multi fuel-brännkammare, som kan hetta upp motorns vär meväxlare med alltifrån pellets till naturgas.

– Då öppnades en bred horisont av applikationer, säger Daniel Walsh.

Förutom att generatorn levererar el, upp till 40 000 kilowattimmar per år och motoraggregat, kan stirlingmotorns kylning användas för att producera varmvatten med temperaturer mellan 30 och 80 grader. Systemet kan anslutas till en byggnad på samma sätt som en värmepanna eller värmepump.” (Ny Teknik, 2018-03-14).

 

En ny-gammal teknik som vaknas till liv i Sverige. Läs hela artikeln från Ny Teknik här.

 

Follow Jason Bailey:

Latest posts from