Grundkurs för blivande RAS-odlare

posted in: Okategoriserade | 0

Regionförbundet i Kalmar län och Region Blekinge erbjuder en kurs för dig som är intresserad av att starta landbaserad fiskodling, inriktad på produktion i avställda djurstallar. Kursen kommer att ge grundläggande kunskaper i ämnet samt hjälp att hitta de verktyg som behövs för att kunna starta en verksamhet. Kursen hålls under vintern 2018/2019 vid fem tillfällen om fyra timmar vardera.

 

Kursschema

Tisdag 11/12, kl. 13.00 – 17.00 Introduktion, teknik och vattenkemi
Övergripande kunskaper om hur RAS och dess komponenter fungerar. Rickard Windahl från Jumo kommer och förklarar mer om pH, temperatur och syresensorer. Vi får se deras utrustning, lära oss om skötsel och kalibrering samt har tillfälle att ställa frågor.

Tisdag 18/12, 13.00 – 17.00 Ekonomiska kalkyler
Vi går in mer på djupet av dom ekonomiska kalkyler som finns och försöker anpassa dessa individuellt till era potentiella odlingar.

Tisdag 8/1, 13.00 – 17.00 Tillstånd och lagstiftning
Vi går igenom vilka tillstånd som behövs, hur man fyller i blanketterna samt vilka myndigheter man behöver kontakta. Veronica Andrén från Jordbruksverket berättar hur tillståndsprocessen kan förenklas i framtiden samt den nya e-tjänsten på verksamt.se

Tisdag 15/1, 13.00 – 17.00 Fiskarter och odlingspotential
Vi får en genomgång av olika potentiella fiskarter man kan odla i RAS av Jason Bailey från Vattenbrukscentrum Ost, extra fokus ligger på Tilapia, Clarias och Regnbåge. Vi räknar på odlingspotential i olika byggnader och hur mycket ni potentiellt skulle kunna odla hos er.

Tisdag 22/1, 13.00 – 17.00 Fiskhälsa, smittskydd och nyttig information
Vi avslutar kursen med ett av dom viktigaste ämnena, hur man håller sin fisk frisk och vad man gör om den blir sjuk. Denna dag går vi även igenom nyttig information som var man kan vända sig för att köpa utrustning, foder, yngel mm.

Anmälan: Anmäl dig senast den 9 november till Kimberly Berglöf, tfn: 073-056 87 38 eller e-post

Plats: Kursen kommer att hållas i Kalmar, specifik lokal meddelas efter sista anmälningsdag.
Kursavgift: 1000 kr

Varmt välkommen med din anmälan!
Kimberly Berglöf och Thomas Isaksson

Follow Jason Bailey:

Latest posts from